Bukurešt

Bukurešt 2024.

Bukurešt, glavni grad Rumunije, je fascinantna destinacija koja kombinuje bogatu istoriju, impozantnu arhitekturu i živahnu savremenu kulturu. Poznat kao „Mali Pariz“ zbog svoje elegantne arhitekture i bulevara, Bukurešt nudi raznovrsne atrakcije i aktivnosti koje privlače posetioce iz celog sveta. Bilo da ste zainteresovani za istraživanje istorijskih znamenitosti, uživanje u modernoj umetnosti ili jednostavno šetanje prelepim parkovima, Bukurešt je grad koji ima šta da ponudi.

AKTUELNA PUTOVANJA

Palata parlamenta

Jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti Bukurešta je Palata Parlamenta (Palatul Parlamentului), poznata kao druga najveća administrativna zgrada na svetu, odmah iza Pentagona. Ova impresivna građevina izgrađena je u vreme diktatora Nikolaja Čaušeskua i predstavlja simbol moći i ekstravagancije. Posetioci mogu učestvovati u vođenim turama koje otkrivaju veličanstvene dvorane, bogato ukrašene enterijere i fascinantnu istoriju ove monumentalne zgrade.

Stari grad (Lipscani)

Stari Grad, poznat kao Lipscani, srce je istorijskog dela Bukurešta i mesto gde se susreću prošlost i sadašnjost. Uske kaldrmisane ulice, šarmantne zgrade i brojne radnje stvaraju jedinstvenu atmosferu. Ovde možete posetiti istorijske crkve, poput Crkve Stavropoleos, uživati u lokalnim restoranima i kafićima, ili kupiti suvenire u malim zanatskim radnjama. Lipscani je takođe poznat po živahnom noćnom životu, sa brojnim barovima i klubovima koji nude zabavu do ranih jutarnjih sati.

Park Herastrau i Arcul de Triumf

Bukurešt je grad zelenih površina, a Park Herastrau je jedan od najvećih i najlepših parkova u gradu. Smešten oko jezera Herastrau, ovaj park nudi savršeno mesto za opuštanje, šetnju ili vožnju biciklom. Posetioci mogu uživati u pikniku, vožnji čamcem po jezeru ili poseti Muzeju sela, koji prikazuje tradicionalnu rumunsku arhitekturu i način života.

U blizini parka nalazi se Trijumfalna kapija (Arcul de Triumf), izgrađena po uzoru na čuvenu Trijumfalnu kapiju u Parizu. Ovaj spomenik predstavlja simbol rumunskih vojnih pobeda i nudi prelep pogled na grad sa svoje platforme za posmatranje.

Atenejum i muzeji

Bukurešt je kulturni centar Rumunije, sa brojnim muzejima, galerijama i koncertnim dvoranama. Rumunski Atenejum (Ateneul Român) je jedna od najlepših zgrada u gradu, poznata po svojoj prepoznatljivoj kupoli i impresivnoj koncertnoj dvorani. Ovde možete uživati u koncertima klasične muzike, uključujući nastupe čuvenog Rumunskog filharmonijskog orkestra.

Bukurešt je takođe dom mnogih muzeja koji nude uvid u bogatu istoriju i umetnost Rumunije. Muzej rumunske seljačke umetnosti (Muzeul Național al Țăranului Român) prikazuje tradicionalne rukotvorine, nošnje i umetnost, dok je Narodni muzej rumunske istorije (Muzeul Național de Istorie a României) posvećen istoriji i arheologiji zemlje.

Palata Mogosoaia i arhitektonske lepote

Bukurešt je poznat po svojoj eklektičnoj arhitekturi, koja obuhvata stilove od neoklasicizma do moderne. Palata Mogosoaia, smeštena nedaleko od centra grada, primer je brâncovenesc stila, jedinstvene mešavine otomanske i venecijanske arhitekture. Ova prelepa palata i njeni vrtovi nude mirno utočište izvan užurbanog gradskog života i savršeno su mesto za opuštanje i uživanje u prirodnim lepotama.

Moderna strana Bukurešta

Pored svojih istorijskih znamenitosti, Bukurešt je moderan grad sa dinamičnom umetničkom i kulturnom scenom. Posetite Muzej savremene umetnosti (Muzeul Național de Artă Contemporană), smešten u delu Palate Parlamenta, gde možete videti izložbe savremenih rumunskih i međunarodnih umetnika. Grad je takođe poznat po svojim brojnim restoranima, kafićima i buticima, gde možete uživati u lokalnim specijalitetima i kupovini.

Nova godina u Bukureštu

Proslava Nove godine u Bukureštu je spektakularno iskustvo koje privlači hiljade posetilaca. Grad se osvetljava prazničnim dekoracijama, a centralni trgovi i ulice postaju mesta okupljanja za velike proslave. Trg Revolucije (Piața Revoluției) i Trg Univerziteta (Piața Universității) su centralne tačke okupljanja, gde posetioci mogu uživati u koncertima uživo, DJ nastupima i raznovrsnim zabavnim programima.

Jedan od vrhunaca novogodišnje noći je spektakularan vatromet koji osvetljava nebo iznad grada. Posetioci se okupljaju na trgovima, ulicama i mostovima kako bi posmatrali ovaj nezaboravan prizor i zajedno dočekali novu godinu. Mnogi hoteli, restorani i barovi organizuju posebne novogodišnje večere i zabave, pružajući gostima priliku da uživaju u ukusnoj hrani, piću i muzici.

Korisni saveti za turiste

Koristite javni prevoz: Bukurešt ima efikasan sistem javnog prevoza, uključujući metro, tramvaje i autobuse. Metro je brz i povoljan način za kretanje po gradu, posebno u prometnim periodima. Razmislite o kupovini višednevne karte koja vam omogućava neograničeno korišćenje svih vrsta prevoza.

Rezervišite smeštaj unapred: Tokom glavnih turističkih sezona, kao što su leto i novogodišnji praznici, smeštaj u Bukureštu može brzo biti rezervisan. Preporučuje se da rezervišete smeštaj unapred kako biste osigurali dobru lokaciju i povoljne cene.

Uživajte u parkovima: Bukurešt je grad bogat parkovima i zelenim površinama. Posetite Park Herastrau za šetnje, vožnju biciklom ili vožnju čamcem po jezeru. Park Cismigiu je još jedan prelep park koji nudi miran ambijent za opuštanje i uživanje u prirodi.

Probajte lokalne specijalitete: Rumunska kuhinja je bogata i ukusna, sa specijalitetima kao što su sarmale (punjeni kupusni listovi), mici (mali roštiljski ćevapi), ciorba (kisela supa) i papanasi (tradicionalni desert). Posetite lokalne restorane i isprobajte autentične rumunske ukuse.

Posetite muzeje i kulturne znamenitosti: Bukurešt ima mnogo muzeja koji nude uvid u bogatu istoriju, umetnost i kulturu Rumunije. Ne propustite Rumunski Atenejum za koncert klasične muzike, kao i Muzej rumunske seljačke umetnosti i Narodni muzej rumunske istorije.

Budite oprezni sa novcem: Iako je većina mesta u Bukureštu bezbedna, budite oprezni sa svojim novcem i ličnim stvarima, posebno u gužvama i na turističkim lokacijama. Koristite sefove u smeštaju za vredne stvari i nosite samo onoliko gotovine koliko vam je potrebno za dan.

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab